Chris ElzingaMijn naam is Chris Elzinga en Bureau Meanders is de basis vanwaaruit ik werk.

Mijn werkzaamheden

Mijn werk bestaat voor een groot deel uit het geven van counselinggesprekken en trainingen op het gebied van innerlijke veranderingsprocessen.

Daarnaast begeleid ik als Ridhwan-leraar mensen in individuele sessies, die belangstelling hebben voor het sprituele pad van de Diamond Approach – ook wel het Diamanten Pad genoemd.

Verder ben ik met een zekere regelmaat als zzp-er bij allerlei projecten betrokken.

Zo ben ik sinds eind 2016 vaste columnist in het online magazine Vive Levenskunst. Ik publiceer daarin elke maand een column over allerlei psychologische en spirituele aspecten die ik in mijn dagelijkse leven tegen kom.

Daarnaast doe ik al enige tijd projectwerk bij Stadsklooster La Verna, franciscaans centrum voor spirituele ontwikkeling in Amsterdam.

En ben ik in de afgelopen jaren met een zekere regelmaat betrokken geweest bij kortlopende onderzoeksprojecten op het gebied van spiritualiteit, duurzaamheid en persoonlijke groei. Dat heeft onder meer geresulteerd in een publicatie ‘Wat het leven bijzonder maakt’, over spiritualiteit onder jong volwassenen.

Mijn achtergrond

Ik ben in 1982 afgestudeerd als sociaal geograaf. De (in feite psychologische) vraag die mij altijd heeft geïntrigeerd was: ‘Wat beweegt mensen eigenlijk om te doen wat ze doen, om te zijn wie ze zijn?’
Van 1982 tot 1993 ben ik werkzaam geweest als planoloog en als regionaal econoom. Ik was zelfs enige jaren informatie-analist in de ICT. Daar kwam ik tot de ontdekking dat ik dit allemaal wel goed kon, maar dat mijn hart daar niet lag.

Vanaf 1993 werd de psychologische vraag naar wat mensen beweegt leidraad voor het ontwikkelen van mijn werk. Sindsdien heb ik me intensief verdiept in vragen rond psychologie, spiritualiteit en duurzaamheid.
Eerst werkte ik met milieuthema’s. Tot ik ontdekte dat het lastig is voor veel mensen zich verbonden te voelen met de natuur, omdat ze geen contact hebben met hun eigen innerlijk.

De Ridhwan-school en de Diamond Approach

In begin 2001 vond ik in de Ridhwan-school van A.H.Almaas een plek waarin ik heel veel antwoorden op mijn vragen kreeg. De Ridhwan-school biedt met de Diamond Approach een spiritueel pad om de diepte van het innerlijke landschap te verkennen en om op een zinvolle manier in de uiterlijke wereld te functioneren.
In deze school komt een rijkdom aan kennis op het gebied van westerse en oosterse psychologie en spiritualiteit samen. In dat proces heb ik veel zelfkennis opgedaan. Die zelfkennis vormt één van de belangrijkste inspiratiebronnen voor mijn huidige werk.
Sinds augustus 2017 ben ik Ridhwan-leraar in deze school.

Van jongs af aan is het voor mij heel vanzelfsprekend om onder het uiterlijke (ego-)gedrag van mensen de dimensie van hun menselijke ziel waar te nemen. Hierdoor is het mogelijk helder te zien wat de ego-patronen zijn die blokkades vormen in hun ontplooiing. Dat te zien vanuit een oordeelloze houding, roept dikwijls compassie in me op. Dit zijn belangrijke hulpbronnen in al mijn werk.